Betöltés...

Edelény a borsodi tájak egyik legkedvezőbb pontján helyezkedik el: a Bódva folyó hirtelen kiszélesedő völgyében, Miskolctól 25 kilométerre. Az Aggteleki Nemzeti Park világhírű barlangjaihoz a városon keresztül vezet a főútvonal. A környéken található a szelíd lankák között keletre megbúvó, aprófalvas Cserehát a maga hamisítatlan falusi hangulatával, és a Galyaság.

Az edelényi kistérség számos természeti értékkel és épített műemlékkel rendelkezik, melyek érdemesek arra, hogy minél több látogató csodálja meg őket. A települések turisztikai értéküket gazdag történelmi múltjuknak és a viszonylagos elzártságukból következő, páratlan természeti tájnak köszönhetik.

Az Edelényi Kastélysziget mellett mindenképpen érdemes megnézni a város három templomát, a borsodi földvár maradványait, valamint a tájházat is.

A látnivalókról gazdag összeállítás található a térség közösségi hírportálján, a BódvaPress honlapján valamint a Bódva-völgy gyöngyszemei facebook oldalon.

Borsodi Tájház a város és a Bódva völgye regionális múzeuma. Három porta lakóház és gazdasági épületegyüttesét foglalja magába. A három porta termeiben a néprajzi anyagon kívül látható még cipész-, kerékgyártó-, kádár- és kovácsműhely, Hodossy Gyula kovács- és rézöntő mester munkái és a múzeum jelentős textilgyűjteményéből egy szép és gazdag kiállítás. Helyet ad a Borsodi Földvár ásatása során előkerült leletanyag egy részének is. Az udvaron lehetőség van tradicionális fegyverek kipróbálására is. Az elhelyezett táblákról megismerhetjük a kor lovagi szokásait. A gasztropince Edelény hegyeinek borkultúráját mutatja be.

A Tájház szomszédságában található Borsodi Földvár X-XI. században alakították ki. A föld-fa szerkezetű földvár építészettörténeti ritkaságnak számit, amelyet egykor Bors vezér építetett, és Borsod megye elnevezése is innen ered. A földvár egy részét rekonstruálták. A várat a tatárjárás idején felégették, de véglegesen csak a törökök pusztították el.

A Földvár mellett helyezkedik el a Borsodi református templom is. Késő barokk stílusban épült 1789-97 között Göhm András tervei szerint. 1809-11 között Csatlós János, szendrői kőműves a főhomlokzat elé építette a tornyot, amely háromszintes, párkányokkal és lizénákkal tagolva, barokk bádog sisakkal fedve készült. Az egyhajós épülethez egyenes záródású, sarkain lekerekített szentély kapcsolódik. A templom famennyezete egykorú az építéssel, s száz táblából áll, azokat Hubay Sándor asztalosmester készítette.  A 211 (74 cm) és 90 kg-os (57 cm) harangjait Szlezsák László öntötte Budapesten. A nagyobbik, felirata: „Ha az ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a ti szíveteket”.

A város központjában található Református templom műemlék jellegű református templom, 1330 körül épült. A nyolcszög három oldalával záruló, támpilléres sugárboltozatos záródású szentélyének ablakai a környék legszebb gót stílusú műemlékei közé tartoznak. 1696-ban kibővítették, ekkor készült tornácos toronysisakja. Festett kazettás famennyezete 1792-ben készült, száz táblából áll. A jobb oldal homlokzatának faragott fa kapuja 1785-ból való, bevésett latin nyelvű bibliai felirattal, amelynek fordítása: "Óh, Jehova! Add, amit elrendelsz, és rendeld el, amit akarsz!" 1930-ban neogótikus bejárati kaput nyitottak rajta Schulek János tervei alapján. Átalakították. Tornyát újjáépítették, hogy elnyerje jelenlegi beosztását és formáját.

Látványossága még a városnak a Szent Kereszt görög katolikus templom. Török Ferenc tervei szerint rakacai kőből épült görög katolikus templom 1979-től 1983-ig épült. Padlóját is a közeli rakacai bányából származó, csiszolt kővel burkolták. Az 1983-ban felszentelt templom építészeti remekmű, impozáns megjelenése a város látványosságai közé emeli.

A jelenlegi edelényi Jézus szíve római katolikus templom felépültéig a Coburg Kastély kápolnáját használták a katolikusok. A budapesti Makovszky Ferenc volt a tervező építész. A munkát 1903 őszén kezdték el és 1905 májusára elkészült. A templom felszentelése 1905. július 2-án történt meg. Az orgonát 1906 tavaszán építették be a helyére a híres pécsi Angster és fia orgonaépítők.
A templom neogót stílusú, római kereszt alaprajzú 22 méter a hosszúsága, a szélessége pedig 16 méter. A belső magassága 11 méter, a torony pedig 26 méter. Az első toronyórát 1921-ben adományozták.
A freskókat és a belső festést 1976-ban készítette Takács István híres mezőkövesdi festő és a testvére.

 

Négy napos programajánlatunk megtalálható  honlapunkon, a SZOLGÁLTATÁSOK menüpont, PROGRAMOK NEM CSAK ISKOLÁSOKNAK almenüpontja alatt, melyből mindenki kedve szerint összeállíthatja a kívánt útvonalat a térség látnivalóinak megtekintéséhez, valamint szálláshelyet is választhatnak a SZÁLLÁSHELYEK A TÉRSÉGBEN almenüpont alól.