Betöltés...

Borsod - Abaúj -Zemplén megye az ország egyik legváltozatosabb megyéje: itt találkozik az Alföld az Északi - középhegységgel. A megye legmagasabb pontja a Bükk hegységben található 945 méter magas Kukucsó hegy. A megye fő turisztikai vonzerejét többek között a látványos természeti értékek mellett a romantikus várak és várromok jelentik: boldogkői vár, diósgyőri vár, füzéri vár, sárospataki vár, szád vár, szerencsi vár.

A felújított Diósgyőri vár és tágas belső udvara kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak ad otthont. A rondellában, a kazamatában és a tornyokban látványos kiállítások várják a látogatókat. A Déryné házban található vártörténeti kiállítás ízelítőt ad a feltáráskor előkerült régészeti leletekből. A Déryné ház mellett éremverde, az olaszbástyán XVI. századi ágyú működőképes másolata található. A kazamatákban a virágzó középkori életet bemutató történelmi panoptikum, Közép-Európa legtöbb figurát számláló panoptikuma, a turisztikai épületben középkori fegyver- és páncélkiállítás tekinthető meg.

A megye gyógyító hatású, természetes forrású hévizeinek kihasználására több gyógyfürdő is épült: Mezőkövesden a Zsóry-fürdő, a bogácsi, és a tiszaújvárosi termálfürdők, amelyeknek a környezetében szabadidős és egészségügyi központok alakultak ki. Európában egyedülálló a miskolctapolcai Barlangfürdő, ahol természetes vízvájta barlangokban (is) lehet fürdeni.

Miskolctapolcán a Barlangfürdőn kívül érdemes felkeresni a télen-nyáron használható bobpályát és a csónakázótavat.

Miskolci Állatkert és Kultúrparkban zoopedegógiai foglakozások, látványetetések segítik az állatvilág mélyebb megismerését.

Az egész évben közlekedő erdei kisvasútról Lillafüreden is le lehet szállni, itt csónakázás vagy barlangi látogatás teheti még emlékezetesebbé a kirándulást. A Lillafüredi tematikus függőkerti sétány a Szinva tanösvényre fűződik rá, azt gazdagítja 9 állomáshelyével. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak. A csodás táj József Attilát is megihlette.

Számtalan érdekességet rejt Miskolc belvárosa is, ahol az Avasi-kilátó, az orthodox templom, a Színészmúzeum vagy a híres mentőkutya, Mancs szobra ejti rabul az idelátogatókat. A Kárpát-medence legteljesebb viseletgyűjteményét a Lézerpont Látványtárban lehet megtekinteni. A Pannon - tenger múzeum a Herman Ottó Múzeum földtörténeti  és természetrajzi tára és kiállítóhelye. Legérdekesebb kiállításai a Kárpátok ásványai és az Őserdei ösvényeken.  Itt őrzik a miocén korból származó, több mint 7 millió éves mocsári cipruserdő maradványait, melyet a bükkábrányi bányában találtak meg a szakemberek. A Herman Ottó Múzeum Képtára a barokk kortól a szecesszióig vonultatja fel a magyar festészet remekműveit.

Ha régiséget lenne kedvünk vásárolni, Miskolcon azt is megtehetjük a minden hónap első vasárnapján megrendezésre kerülő régiségvásárban, az Erzsébet téren és a Széchenyi utcán.

Aki hosszabb időre marad, kiránduljon egyet a közeli Bükkszentkeresztre Gyuri bácsihoz, és ismerje meg a gyógynövénygyűjtés rejtelmeit vagy látogasson el a Matyóföld fővárosába, Mezőkövesdre. A Matyó Múzeum gyűjteményeit legfőképp a viseletek, hímzések, szőttesek teszik ki, de megtalálhatók itt a paraszti élet eszközei is.

A vidék természeti értékeit három nemzeti park is óvja, a Bükki, az Aggteleki és a megye déli részét is érintő Hortobágyi Nemzeti Park, amelyek mellett több tájvédelmi körzet, mint például a Zempléni Tájvédelmi Körzet és természetvédelmi terület kínálja a kellemes túrák lehetőségét. Az erdők vadállományának egy része vadászható.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gasztronómiája részben borvidékeihez kötődik. Itt található a világhírű aszút termő Tokaj-hegyaljai, illetve a Bükkaljai Borvidék.

A megye programokban gazdag, színes kulturális életéből két nemzetközi jelentőségű nyári fesztivál emelhető ki: a Miskolci Operafesztivál, valamint a Zempléni Fesztivál, amelyek évek óta látogatók ezreit vonzó események. A 2500 fő befogadására alkalmas Tokaji Fesztiválkatlan olyan attrakció, amely befogadja a kultúrát, a sportot és egyéb rendezvényeket.

A "Hegyalja kapuja" -ként nevezett Szerencs városa 2008 óta, minden év augusztusában megrendezi az Országos Csokoládé Fesztivált.  A szerencsi Rákóczi várban működő Zempléni Múzeumban található hazánk legnagyobb, több, mint 900 000 darabból álló képeslapgyűjteménye. 

A Bodrog-folyó partján lévő Sárospatak gazdag történelmi és művelődéstörténeti hagyománnyal rendelkezik. A Sárospataki vár hazánk egyik legépebben fennmaradt késő-reneszánsz épületegyüttese. A várban múködő Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma ad helyet Magyarország legnagyobb Rákóczi -kiállításának.

Sátoraljaújhely és a térség legnagyobb jelentőségű attrakciója a Zemplén Kalandpark. Itt működik Közép-Kelet Európa leghosszabb téli-nyári bobpályája (2275 m), az ország leghosszabb és legszélesebb egész évben működő műanyag sípályája és a 495 m hosszúsági fokú Kalandtúra pályája. A Kalandpark megközelíthető Magyarország leghosszabb ülőszékes libegőjével. A sátoraljaújhelyi klasszicista stílusú műemléképület, a Kazinczy Ferenc Múzeuma a térség egyik tudományos és kulturális központja. Sátoraljaújhelytől csupán 3 km-re található Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeuma.

A Füzérradványi Károlyi Kastély romantikus-eklektikus stílusáról és angolparkjáról nevezetes, ám pompás termeiben az itáliai reneszánsz és kora barokk hangulata fogadja a látogatókat.

A Hollóházi Porcelán Múzeum kronologikusan felépített kiállítása bemutatja a hollóházi porcelángyártás történetét a kezdetektől a napjainkig.

A Fájban található Fáy kastélyt a Fáy család építtette a 18. században. Az épület kuriózuma a díszterem hatalmas, mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó-domborművei, melyek Marco Casagrande klasszicista stílusú alkotásai.