Betöltés...

Az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély rekonstrukciójával párhuzamosan halad a kastély parkjának a helyreállítása, a kastélysziget körüli Holt-Bódva-ág revitalizációja is, ugyancsak európai uniós forrásból, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának 180 millió forintos támogatásával.

A projekt célja a kastélysziget körüli Holt-Bódva-ág revitalizációja, amely a kastély barokk parkjnak egykor az egyik legfontosabb látványeleme volt. A 20. század második felében végrehajtott folyószabályozás következtében azonban a Bódva egykori főága holtággá vált, és mára csaknem száraz, szemetes árokká változott. A folyómeder helyreállításával, valamint őshonos növényekkel és állatokkal történő betelepítésével ismét értékes élőhellyé tehető a holtág.

A ma már hivatalosan is védett történeti kertként nyilvántartott kastélysziget revitalizációja révén a rézsűkön és a Holt-Bódva partján az eredetihez hasonló ligeterdei növényzet regenerálódik és a nyílt állóvizekre jellemző élővilág visszatelepedhet.

A projekt megvalósításával az ország egyik kiemelkedően fontos műemlék-együttesének történeti kertje kapja vissza azt az elemét, amely a park és a kastély megjelenését történeti és esztétikai szempontból alapvetően meghatározta. Az eredeti, szélesebb meder kialakításával, a kanyarulatok hiteles helyreállításával és a megfelelő mennyiségű vízpótlással a történeti kert egyik igen fontos vizuális hatáseleme állítható helyre: az, ahogyan a kastély képe visszatükröződik a Bódva víztükrén. 

A projekt fontosabb adatai

Pályázó neve: Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Projekt megnevezése: Az edelényi L'Hullier-Coburg-kastély parkjának helyreállítása I. ütem, a Kastély-sziget körüli Holt-Bódvaág revitalizációja
Operatív program: KEOP
Pályázat neve: 3.1.3/2F/09 Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása
Beruházás helye (régió): Észak-Magyarország
Beruházás helye (megye): Borsod-Abaúj-Zemplén
Beruházás helye (helység): Edelény
Megítélt összeg: 180.027.000 Ft
Támogatás aránya: 100%