Betöltés...

A kastély restaurátori munkálatainak nagyon fontos része a fémrestaurálás: az öntöttvas címer, valamint a kovácsoltvas kapuk és az erkélykorlátok helyreállítása, amelyeket Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor vezetésével végeztek el a szakemberek.

Kiemelt feladat volt a kastély déli homlokzatán található erkélykorlát helyreállítása, amelyhez az Edelényi Kastélybarátok Körének tagjaitól kapott archív fényképek adtak támpontot. Ez a korlát tejesen el volt deformálódva, több díszítő motívum törésével vagy hiányával, ráadásul a korlát két oldalát korábban máshonnan származó korlátelemekkel pótolták ki.

Nagy kihívást jelentett a fémrestaurátoroknak az északi homlokzati öntöttvas címer helyreállítása. A címerpalást tetején lévő koronáról le volt törve négy koronavég, ezt az egyetlen megmaradt alapján rekonstruálták. A címerpajzs egy része is letört az idők folyamán, ezt megmintázták gipszből, majd kiöntették és hozzádolgozták az eredetihez a szakemberek.

A fémrestaurátori munkák talán leglátványosabb része a kovácsoltvas díszkapu helyreállítása, amely során a két oldalsó egységen a korrózió megszüntetése, a deformálódott részek kiegyengetése és a zárak teljes felújítása volt az elsődleges feladat. A középső nagykapu állapota sokkal rosszabb volt, mint az oldalsóké, a kapu függőleges pálcái itt nagyon elgörbültek, ezeket – a zárak cseréjével párhuzamosan – egyesével kivették és kiegyengették a szakemberek.